Bahasa jiwa bangsa.

  Hari tu, Ustaz Hasrizal ada sebut dalam seminar tempoh hari. Antara punca perceraian di Malaysia adalah TAK PANDAI GADUH. Ok serius blur jap. . Rupanya, KURANG SKIL BERKOMUNIKASI. — Dalam perjalanan beliau dengan anak-anak dari sekolah, beliau tanyakan pada anak-anaknya, apakah ayat dalam Bahasa Melayu untuk moon is talking? Anaknya menjawab, “bulan sedang bercakap.” […]

7 tip bawa anak ke masjid

Bismillah. Kita makin sangat hampir dengan 10 Ramadhan terakhir. . Belum terlambat kiranya kami berkongsi sikit idea bantu anak kecil menjaga akhlak di surau/masjid daripada pengalaman sendiri dan sahabat. Bezanya, kami masih lagi struggle dan berusaha salam pembentukan akhlak anak-anak di surau. Belum kira sukses lagi. Aduh! . Baiklah, pada hemat saya yang hina ini. […]

5 tip dorong anak solat

Bismillah. Kebanyakan ibu bapa hari ini struggle untuk bawa anak-anak kecil ke surau/masjid dalam usaha memupuk rasa cinta mereka pada masjid/surau, namun terpaksa berdepan dengan sifat mereka yang suka berlari dan bermain. Sebelum itu, apa kata kita struggle juga untuk pupuk minat anak untuk solat dulu bermula di rumah. Apa target ibu bapa? + menghidupkan […]

Cipta sistem pendidikan sendiri di bawah bumbung rumah kita

Supermom? Hehehe in my dream! Hakikatnya? Semangat mak ayah selalu teggelam timbul. Apatah lagi apabila dihimpit dengan keperluan kelangsungan hidup dan ketauhidan kita dijadikan. Ayat Dr Norazizah masa Bicara Inspirasi Pendidikan Keibubapaan Sabtu lepas tu betul-betul buat kepala berasap. RM10 je yurannya tapi value pengisian masya Allah, nangis. Feeling macam encik suami hadiahkan gelang emas […]

Mak

Jadi mak nak kena rajin serba serbi.

Termasuklah solat sunat taubat.

Doa ibu kan mujarab.

Tapi kalau doa ibu yang bertaubat pasti hasilnya lebih daripada mujarab.

Anak cepat belajar, baik, dengar kata semua hasil doa ibu.

Jangan lah down bila melihat anak kurang, itu Allah nak suruh kita kerap lagi berdoa.

Teruskan teruskan dan terus lagi.