Trik umpan anak lelaki

  

  

Advertisements

7 usaha nak kawal marah anak

Bismillah

Allahuakbar.

Dalam seminggu ni terasa betul-betul letih.

Semua orang pun letih. Kita ni manusia cepat je nak merungut

HAL DENGAN ANAK-ANAK

Ok, yang ni kalau fikir je pun memang dah letih. Kisahnya Aliff semenjak dua menjak ni suka benar usik adiknya. Pantang nampak adik bersenang lenang menikmati angin sepoi-sepoi bahasa atau pun pantang nampak adik dia pegang mainan nak meluangkan masa yang berkualiti sambil bermain menambah pengalaman hidupkan.

Cepat aja abangnya libas, rampas dan terbabas.

Terbabas sebab nampak ibu, lantas berlari sakan dan tersungkur di pintu biliknya.

Kadang terlepas juga ibu, tergelak. *oops kunci mulut.

Tapi kebanyakan masanya kalau datang perangai mengusik tu, ibu cepat betul naik angin.

MARAH YANG AMAT!

Pernah sekali tengah sedap dia gomol pipi adik dia tu, ibu gomol pipi Aliff balik dengan double power. Huhuhu menangis teriaklah apa lagi.

Macammana nak buat eh? KADANG-KADANG RASA DIRI INI PEMBULI PULA 😛

MARAH. Memang tak boleh nak elak. Kadang-kadang tindakan refleks.

Ibu, jangan pula rasa down sampai give up kata tak pandai didik anak. we all been there. Kita manusia biasa, selalu buat silap. Yang penting kita bangkit semula dan teruskan langkah dengan betul. STAY POSITIF balik. Regain energy. Kurangkan FB dan benda lagha. Banykkan masa dengan nikmat Allah bagi depan mata, ibu ayah, anak-anak, masjid, rumah anak yatim dan macam macam lagi.

—-

Dalam satu artikel yang pernah ibu baca, dalam rumah mereka ada rules.

+ Semua orang boleh bercakap APA SAHAJA, boleh luah apa-apa perasaan pun

+ TAPI TAK BOLEH jerit atau menangis dengan kuat.

Kalau tak tahan sangat, tempat yang dibenarkan hanyalah bilik masing-masing.

Jadi perkara ini mengurangkan hukuman dan lebih kepada peringatan.

—-

Dan kerana itulah minggu ni di rumah kami adalah pembelajaran bertemakan KASIH SAYANG.

Untuk aktiviti pertama kita amik bab CREATIVE.

CREATIVE adalah aktiviti yang sarat dengan warna warni seperti mewarna, melukis, menyembur dan lain-lain aktiviti yang melibatkan seni.

Salah satu manfaat dengan aktiviti sebegini, anak-anak dapat melepaskan emosi terpendam dan melepaskannya pada hasil kreatif.

 

Nanti-nanti kita masuk bab Quran dan math dengan tema yang sama kita cerita lain pulak.

Selain daripada aktiviti mungkin ibu dan ayah atau mana-mana individu yang memang punya perasaan marah cepat meletus pada anak-anak mungkin boleh cuba cara kat bawah ni. Ni adalah pengalaman hidup yang tak berapa nak lama makan garam.

PERKONGSIAN TIPS KAWAL PERASAAN MARAH IBU BAPA KEPADA ANAK KECIL

Bila anak buat perangai :

1. Asingkan atau cepat-cepat alih  anak yang bergaduh. Bawa anak ke tempat yang lebih sunyi.

Penting pergerakan untuk memastikan emosi sedia kala tidak bersama, kalau kita sendiri marah kita pun kena ubah posisi kita. Kalau di tempat yang sunyi anak mungkin lebih tenang tak malu sangat orang duk perhati dia. Bina keyakinan diri dia balik.

2. Kita sendiri diam, istighfar, duduk, baring, alih posisi.

(PENTING)

Huhuhuhu. Tapi susahnya yang amat!

3. Ambil masa bertenang. SABAR dan ZIP MULUT.

Ye paham. Kita mesti nak bercakap benda yang sepatutnya dan apa yang betul apa yang salah. Belum lagi. Belum masanya. Apapun yang kita cakap sekarang, anak-anak memang ignore dan reject.

4. Bayangkan saat mereka dilahirkan dan diletakkan di sebelah kita

Imagine anak kita yang masih bayi dan comel putih bersih suci tiada dosa. Mengimbau memori itu memang mendamaikan dan menenagkan jiwa sendiri. 🙂 Jangan senyum-senyum pula depan anak.

5. Peluk anak

Penting ada skin and eye contact. Give attachment. Kalau anak reject, give him some space. Lama sikit peluk balik. Jangan dah kena reject dengan mak-mak sekali merajuk tantrum.

6. Pujuk atau minta penjelasan anak

Mungkin lama sikit selepas kejadian. Key point nya jangan ditanya KENAPA?

Lebih baik tanya, “Macammana ibu boleh bantu Abang untuk happy dan tak sedih?”

Ataupun pujilah di atas keberanian dia untuk tidak meneruskan kemarahan ke.

Tak kisah apa pun jangan MENYIASAT. Kita pun tak suka masa bad mood orang tanya kita macam-macam macam polis pencen :p

7. Minta pasangan handle anak

Pilihan lain. Kalau rasa kita tak boleh handle minta bantuan orang lain. Sometime kalau anak ada nak buat perangai dengan mak, memang ayahlah kena handle supaya tak berlarutan.

Masa ni ibu terkejut beruk sebab senyap je sekali tengok basuh pinggan sampai penuh air dalam sinki

 

Masa ni bisingnya ya Allah si abangnya, ibu tengah consult customer

 

Terkejut beruk lagi sebab Formula 1 shake dah jadi pasir tepi pantai

 

Main bedak

 

Nyakat adik sejak azali

 

Muka bengis beliau

Semua foto di atas ni macam buat ibu je yang PEMARAH bukan anaknya HAHAHAH.

Tapi bila ibu dah marah, lepas tu Aliff kena marah la pulak. Hohohoho

Tak mau marah-marah ye sayaang, abang nak masuk Syurga ye dok?

Nah ni doa untuk ibu T____T

Bagaimana memulakan homeschool?

Bismillah

Entri ini sesuai untuk ibu ayah yang selalu keliru bagaimana untuk homeschool anak-anak mereka.

Satu tips :

IT’S ABOUT LOOKING IN YOUR CHILDREN!

Setiap anak berbeza. Ada yang boleh cope dengan pembelajaran sedia ada. Ada yang tidak. Ibu bapa lebih kenal anak-anak.

Then, you can plan.

Berkesempatan menyertai Muslim Homeschooling semalam anjuran Idrissi International School dan bertemu dengan pengasas Genius Aulad dan Idrissi International school yang super amazing and crazy masya Allah, Datin Zaliza Alias.

Adore her craziness masha Allah, memang gamble dan main redah je yet still organize dalam homeschool anak-anak beliau.

Di sini, saya ingin berkongsi sedikit input daripada beliau untuk ibu ayah yang punya niat atau merancang untuk homeschooling anak-anak.

Perkara pertama : SIAPA?

Semua ibu bapa. Baik yang bekerja dengan orang, bekerja sendiri ataupun tidak bekerja.

Semua IBU BAPA adalah GURU.

Noktah dan sebarang bantahan tidak diterima.

Perkara kedua : KENALPASTI OBJEKTIF HOMESCHOOL

Kita sebagai ibu bapa mesti faham dan betul-betul hadam apa yang kita mahukan daripada anak-anak kita?

Bagus dari segi AGAMA?

 Bagus dari segi AKEDAMIK?

Bagus dari segi SEMUA PERKARA?

Bagus dari segi AKTIVIS (memperjuangkan sesuatu)?

Bagus dari segi BAKAT?

Macam saya, of course impian besar iaitu pinginkan DOA ANAK SOLEH. Jadi saya cuba sebaik-baiknya untuk ke arah itu. Tentang bagaimana tu, tiada yang spesifik. Boleh cuba 1-5 pun insya Allah boleh hasilkan anak soleh. Allah nilai USAHA.  Memang kena cuba macam-macam perkara.

Perkara ketiga : KENALPASTI JENIS KOKURIKULUM DAN SUSUN AKTIVITI ANAK-ANAK

Samada nak ikut sistem antarabangsa atau tempatan?

Boleh rujuk di laman web kementerian pendidikan negara yang ingin kita ikut atau boleh buat perbandingan.

Tapi yang penting ambil 3 perkara ni sebagai panduan.

1.Apa yang kita mahu?

Rujuk perkara di atas.

2. Bila kita ingin mulakan?

Ada orang di akan hantar anak ke sekolah biasa dulu, kalau nampak anak tidak boleh ikut dan baru akan keluarkan dan mulakan.

3. Dari mana ingin dapatkan bahan bantuan mengajar?

Google dan FB. Contoh keyword : homeschool cocuriculum, kids activties, roadschooling, quranic homeschooling, muslim homeschool, — rujuk balik matlamat apa yang kita nak dedahkan pada anak-anak.

Tapi hati-hati dengan information explosion. Jangan sampai kita sibuk mencari sehingga perlaksanaan terabai.

Contoh grup FB yang banyak berkongsi aktiviti anak-anak : Homeschooling Genius Syurga

Perkara keempat : HAKIKAT HOMESCHOOLING

1. Anak dan ibu bapa adalah guru dan murid

2.  Kelayakan : Kasih sayang antara satu sama lain

3. Undang-undang : Sah asalkan anak-anak tidak terabai dari segi pendidikan.

Simpan bukti kita buat homeschooling contoh : jadual, worksheet, hasil kerja anak-anak.

4. BANYAK CARA untuk melaksanakan homeschooling.

Sediakan plan dan susun.

+ Nak ajar tentang konsep apa?

ABC? alQuran?warna?bentuk?

+ Kalau tak ada masa, boleh hantar ke arrangement program di luar.

Memanah? Matematik? Seni? Terapi?

+ Sertai kumpulan sokongan homeschool

Boleh tulis surat kepada badan-badan terlibat untuk sertai aktiviti di sana contohnya Zoo Negara.

+ Online learning for homeschool banyak di internet

+ Campurkan anak-anak dengan rutin harian kita

Contoh surau, pasar malam, pejabat pos, kedai makan.

Pastikan keterlibatan anak-anak contoh pesan makanan.

5. Anak-anak homeschool MEMPUNYAI kemahiran bersosial kerana didedahkan dengan banyak perkara contoh pasar malam, kedai makan, supermarket, berurusan semasa bayar bil dan sebagainya.

6. Sebagai ibu ayah yang homeshooling anak-anak akan menerima persoalan daripada BANYAK PIHAK dan juga sentiasa akan mempersoalkan diri sendiri juga.

” Betulke apa aku buat ni?”

7. Tidak perlu untuk berhenti kerja.

8. PERCAYAKAN DIRI ANAK-ANAK.

Perkara kelima : JADIKAN HOMESCHOOLING MUDAH

  1. Sentiasa update dan simpan rekod tentang diri dan perkembangan anak-anak serta apa yang boleh dibuat untuk menyelesaikannya.

2. Sentiasa ikut TO-DO-LIST dengan displin yang ketat.

3. Sentiasa ada masa rehat.

4. Kenalpasti cabaran.

Contoh banyak masa rugi bila buka FB. Lepas ni jangan buka FB.

Tutup lagi bagus sampai kita boleh betul-betul fokus dan boleh lah activate semula :p

5. Adakan rutin harian dan ikut dengan displin.

Perkara kelima : JADIKAN HOMESCHOOLING PERKARA MENYERONOKKAN

  1. BERHENTI PERCAYA DENGAN MITOS DENTANG HOMESCHOOLING

+ Apa yang kawan anda buat dan sukses, anda juga akan sukses dengan cara itu.

Kita lihat kawan kita post rutin bermain anak-anak dia dan kita follow, bila anak kita tak minat, kita stres.

+ Apa yang keluarga anda buat dan sukses, anda juga akan sukses dengan cara itu.

Ibu ayah dulu menggunakan rotan dan ketegasan dalam mendidik anak mengaji. Kebanyakan anak-anak sekarang sudah tidak boleh menerima cara itu.

STOP BELIEVING THE LIES!

2. Ikut rentak dalam keluarga dan rumah anda.

Sekiranya anda jenis travel dan selalu keluar rumah,seluruh dunia dan tempat yang anda pergi adalah kelas anak kita.

3. Hari bersantai

Kadang-kadang ada hari yang kita malas nak buat apa-apa.

Keep calm and relax.

Tapi tak boleh hari-hari adalah hari bersantai ok. Kembali kepada rutin 🙂

4. Perhatikan dan berhati-hati bila kita ada ciri-ciri berikut.

+ Semua nak bagus, nak sempurna

+ Kerap membandingkan kita dengan ibu bapa lain, anak-anak kita dengan anak-anak orang lain.

+ Kerap marah

Stop kejap, masuk bilik dan rileks. Insya Allah bila dah bertenang sambung balik pembelajaran.

—-

Alhamdulillah memang simple, sempoi. Lagi best kalau dapat buat kerja gila macam datin buat pada anak-anak.

Contoh.

Rekod suara anak-anak untuk lagu.

Travel on the spot.

Program pemeliharaan haiwan di zoo.

Belajar bahasa arab di Yaman.

Masha Allah. Bestnya.

—–

Saya sedang berangan lepas ni nak buat brownies dengan anak-anak dan jual di kawasan rumah.

Ting!

Bila mentol menyala.

Untuk semua ibu bapa di luar.

KITA BOLEH JADI jadi teacher ibu dan teacher ayah!

Nota untuk ibu ayah daripada Puan Nurzuhaila Binti Jamaludin

Bismillah.

Saya jumpa nota ini di FB dan merasakan sangat bagus untuk dijadikan nota diri sendiri dan kalau bermanfaat untuk tuan puan boleh amalkan.

——

  1. Ajar anak hafal Surah al-Kahfi (1-10) Allah akan campakkan perasaan tak suka dalam hati anak2 pada org yang akan rosakkan anak.
  2. Anak2 sekarang dirutinkan dgn macam2 semata2 nak suap ego ibubapa
  3. Hafalan Qur’an buat hati anak terang dan dapat tadah ilmu2 lain
  4. Every child is born as a dreamer, dengar semua cerita anak2, then parents tambah input lain, anak akan alter balik cerita berdasarkan info baru yang didengar (parents boleh betulkan misconception)
  5. Paper hari ini menjadi indication tentang apa kekurangan anak2 pada masa hadapan- graduan muflis- punca kurang ilmu financial
  6. Hidupkan skill sunnah cth: menunggang kuda (meluruskan vertebra, simetri, kuda haiwan bijak dan beremosi- penunggang kuda bijak kawal emosi kuda- kelak pandai kawal emosi manusia, benefit utk dakwah.
  7. Jauhkan anak dari gajet etc tablet, phone. Off WIFI bila berada hampir dgn anak.
  8. Jaga apa yg anak hidu, makan dan minum. Anak serap 50% lebih drpd org dewasa, jauhkan ridset, asap rokok- karsinogen
  9. Beri anak hidu wangian Alami. Cth: Aroma Ros- tingkatkan kerohanian, Peppermint- hilangkan rasa mengantuk (guna waktu ank malas belajar), aroma Orange- utk fokus dan bagus bg pd Autism
  10. Wangian letak pd cuping telinga. Sebenarnya, waktu ambil wuduk kita melakukan auriculotherapy (kalau tengok bentuk telinga sama macam bentuk janin 40 weeks. Cuping telinga = kepala baby. Banyakkn urutan di cuping sebenarnya bagi stimulation pd otak
  11. Elakkan bagi gula pd anak dlm dos tinggi. Karbohidrat bagus sbb bekalkan energy , yg tak bagus adalah karbohidrat yg diproses spt bihun / maggi. Karbohidrat adalah penyumbang gula paling tinggi dlm badan.
  12. Kalau beri anak fresh milk, jangan bagi chocolate flavour nanti anak jadi sugar addicted.
  13. Tubuh anak banyak gula- jadi food supply utk yis membiak – anak gatal2 kulit dan ruam
  14. Mula ajar anak, jgn rasa sia2 walau dpt sejam sahaja ajar anak sbb kadang2 sejam itu lebih berkualiti daripada seharian masa yg mereka habiskan di sekolah
  15. Pn Lina bercakap tentang pygmalion effect- anak rasa boleh buat (atas dasar kesedaran sendiri) and galatea effect – anak rasa boleh buat (sebab orang sekeliling percaya anak kita boleh buat). Kedua2 approach tetap menghasilkan 100% target. Oleh itu, penting beri motivasi pd anak yang mereka boleh lakukan. Kesan galatea juga sebenarnya lahir daripada teori pygmalion yg berterusan. Jadi terus bagi galakan utk anak.
  16. Hypnoparenting adalah kaedah didik anak guna minda separuh sedar mereka. Pola asuhan tanpa paksaan, anak akan menurut kata seolah dipukau.
  17. Sebenarnya semua ibu bapa ada ilmu hypnosis- pujuk anak dengan ice-cream dan anak terus berhenti menangis.
  18. Hypnosis berkesan waktu anak berada dlm mood alpha (tenang)- tidur sblm nyenyak dan waktu terlalu asyik bermain
  19. Dekati mereka waktu ini dan beri kata2 positif (don’t guna perkataan ‘JANGAN’, sebab subconscious mind akan cepat serap yg negatif)
  20. Syarat utama, ibu bapa perlu tenang sebab tarikan energy ibu bapa kuat pada anak, guna intonansi yg betul dan lembut. Beritahu secara jelas apa harapan dan perubahan yang kita harap untuk anak.
  21. Pn Lina berkongsi yang anaknya, Darwisya, Tidur dalam kelas semasa PdP disebabkkn bosan- disebabkn dlm alpha mode anaknya dapat apa yg telah diajar oleh guru.
  22. 0-7 tahun: Didik dgn kasih sayang
  23. 8-12 tahun: Disiplin dan tunjuk ajar
  24. 13-21 tahun: Didik seperi rakan, banyakkan nasihat
  25. More than 21 tahun: Beri kebebasan tetapi pastikan mereka selalu minta pendapat ibu bapa