Teknik ADHA oleh Dr. Siti Ujila Masuri

Bismillah

Allahuakbar!

Allah tu Maha Baik Maha Mendengar Maha Memahami.

Manusia selalu leka, selalu lupa.

—–

Masa tu Hari Sabtu. Hari untuk rehat. Saya dapat mesej daripada seorang sahabat baik yang tidak pernah bersua muka menyatakan tentang sebuah seminar yang saya tidak pernah ada dalam pengetahuan saya.

Biasanya seminar melibatkan anak-anak memang selalu terlintas di timeline FB ataupun grup whatsapp dan telegram.

Allah nak bagi rezeki pada saya, sahabat tadi bagitahu yang seminar tersebut dia nak pergi sangat tapi ada komitmen lain dan bertanya kalau saya puny masa lapang, menggalakkan saya pergi. Kerana ada seorang hamba Allah dah bayar tapi terpaksa mengundurkan diri daripada seminar tersebut.

Saya pun dengan senang hatinya nak pergi, walhal ada plan lain dengan suami. Tapi tak tahu kenapa hati rasa benar-benar nak pergi. Seolah-olah ada yang memanggil untuk ke sana.

Alhamdulillah suami memahami dan mengambil pula tanggungjawab mengurus anak-anak. Syukur lagi di situ.

Sampainya kami di tempat seminar (lokasi sangat dekat dengan tempat kami), saya pun call penganjur. Penganjur kata harga tiket penuh kalau walk in, dan sahabat saya tadi kata tiket yang dilepaskan (early bird) oleh seorang peserta yang tak jadi tu pun sudah diberi kepada orang lain.

Saya call semula dan tanya kalau ada orang nak let go ticket early bird saat akhir. Allah Maha Baik, Dia bagi saya tiket percuma! Penganjur bagitahu, ada orang baik hati (semoga Allah limpahkan beliau dan keluarganya kebaikan demi kebaikan)

—–

Begitulah kisah bermula, Allah mudahkan jalan untuk serap ilmu yang sangat bermanfaat bagi hebat saya dalam mendidik anak zaman penuh pancaroba ni 🙂

–iaitu dengan ilmu tauhidic conversation dengan anak-anak.

Itulah dia Teknik Allah Ada Di Hati Anakku.

Apa yang boleh saya katakan, teknik ADHA memang perlu diketahui oleh semua ibu dan ayah pada generasi saya yang punya anak-anak masih kecil ni.

Anak-anak berumur 0-6 tahun, jiwa mereka masih halus dan mereka mudah percaya apabila kita bercerita tentang perkara-perkara ghaib.

Secara tak langsung apabila kita cerita tentang baik dan hebatnya Allah, Rasulullah superhero kita, siapa faham Quran tu hebat sebab dalam tu semua apa yang Allah cakap.

—–

Kita yang dulu.

Kalau yang ada rezeki ke sekolah agama, sebut sahaja nama Allah, mengaji Quran, sifat Allah, sifat Nabi, rukun Islam dan Iman semua kita hafal. Semua di celah gigi (menandakan hebatnya kita hafal).

Hakikatnya?

Feeling kurang.

Macam kalau solat pun, hanya memenuhi tuntutan.

Sebab dulu kita paham, kalau tak solat dosa.

Kalau buat jahat, masuk api neraka.

Jadilah kita seorang insan yang baik dan solat tanpa ada perasaan.

Allah, kalaulah ada rezeki merasai manisnya iman, cintanya pada Allah dan rindunya pada Rasul. Allahuakbar, (semoga Allah berikan nikmat tersebut amin).

Perkara ini membuatkan apabila kita ada masalah, kita tak cari Allah tapi kita cari keseronokan yang lain.

Kalau yang baik sikit akan cari ice cream (kiut tak, contoh Dr Siti bagi)

Kalau yang nakal sikit akan pergi pusat vidio game main game sampai lebam.

Kalau nakal banyak, wallu’alam tak berani cakap.

—–

Apa dia teknik ADHA ni?

Step by step bagaimana nak berkomunikasi dengan anak-anak supaya mereka boleh feel kaitan Allah, Nabi, al-Quran, Syurga dalam hidup mereka.

—–

Tu dia insan-insan yang Allah pilih hadir ke seminar Teknik ADHA

Kenapa teknik ADHA?

1. Nak pasakkan dalam jiwa anak-anak, we have Allah in our life.

Kekuatan dalaman diri anak-anak.

Kita happy ke sedih ke tu semua Allah yang bagi dan kita ada Allah tempat kita serah semua hal.

Kita nak anak-anak yakin, Allah adalah sumber kekuatan kita. Allah will take care of us. Rahmat Allah sentiasa ada dengan kita asalkan kita tak putus asa.

2. Kita nak anak-anak ada filter, bila berdepan dengan benda baik buruk dalam hidup mereka atas kekuatan bonding dengan Allah tu.

Takbir sikit, ALLAHUAKBAR! Berderau darah masa menulis ni.

3. Teknik yang mudah dipraktikkan

Dr. Siti ajar STEP BY STEP, ko!

Macam dalam kelas, tapi tak ngantuk langsung! Dalam kelas sekolah OSEM.

—-

Hari-hari kita bersembang dengan anak betul tak?

Dari celik mata sampai pejam mata nak tidur, berapa banyak boleh terapkan ilmu akidah dan tauhid dalam diri anak-anak tanpa kita sedar. Tak perlu tunggu hantar sekolah agama.

Mula awal, anak lebih faham.

Daripada dia faham dan percaya cerita merapu kat TV, kita bentengkan siap-siap dengan Teknik ADHA pada anak-anak.

Saya paling suka praktik masa makan, masa mereka main, masa baca buku, masa makan ais krim, dan MASA NAK TIDUR! Paling best.

Tapi syok sikit kalau sembang dengan anak dah pandai bercakap ni.

Boleh jugak start kalau anak belum bercakap, sebab mereka faham apa kita cakap cuma tak boleh reply jela :p

4. Banyak nilai murni boleh terap dalam diri anak-anak

Contoh tak takut gelap, berani, SABAR, SYUKUR, rajin solat, suka tolong mak ayah.

Teknik mudah berkesan sebab kita capture feeling tu dengan moment anak-anak masa tu. Happy, sedih, kecewa dan sebagainya.

Dr Siti siap bagi skrip lagi, masya Allah memang awesome Dr siti, ai lav u!

Masa baca skrip, Dr Siti siap suruh belakon dengan orang sebelah, supaya melekat sikit ilmu yang dapat hari tu. Saya suka cara Dr Siti handle audien, tak pasal-pasal dapat ramai kawan di seminar ni. Sebab kita saling berinteraksi. Cayalah Dr Siti!

Personaliti dan latarbelakang Dr. Siti yang membuatkan saya kagum dan bertambah sayang. Awwwww~~ Doakan Dr sentiasa dimurahkan rezeki dan rahmat Allah, amin2.

Satu lagi, apa yang saya rasa–baru separuh hari dah nak laju-laju balik praktik pada anak sendiri.

5. Ibadah dan akhlak anak-anak dapat dibangunkan ke arah lebih baik secara seiring.

“Kan best, anak aku rajin solat dan hormat orang tua” (sila cakap dalam hati je, nanti orang cakap ko riak pula :p)

Semoga tak adalah mulut-mulut, “dia sopan santun walaupun dia tak pakai tudung”. Nauzubillahi min zalik

Kita mahu, akhlak dan ibadah seiring dengan iman seseorang.

——

Paling terkesan pada saya adalah teknik ADHA secara tak langsung is about LOVE and DOA.

DOA dan kasih sayang itu adalah perkara yang kita selalu lupa dan ambil endah tak endah sedangkan 2 perkara ini adalah senjata utama seorang ibu di atas kejayaan anak-anak.

Allah.

——

Masa di hujung seminar, ada orang tanya,

“Apa jadi kalau anak tak dapat apa dia nak, dan persoalkan kenapa Allah tak bagi?”

Jawapan Dr Siti, masya Allah buat saya berderau darah lagi nak tulis ni.

“Sebenarnya apa yang kita tak data di dunia ni, Allah nak bagi kat Syurga nanti. Allah nak adik jadi orang yang sabar dan syukur. Orang yang sabar dan syukur tempat dia di syurga. Allah will give you at the best time at the best way.”

Nangis sekarang.

T_______T

Nampak macam perbualan orang dewasa. Tapi percayalah anak-anak akan absorb semua perkataan yang kita ucap ke dalam jiwa halus mereka itu.

——

Yang saya share berjela di atas ni, saya yakin Allah aturkan ni untuk saya.

Hari tu saya minta, nak RASA cinta Dia, cinta Rasul.

Allah bagi seminar ni.

Akhir seminar saya dapat rasa, Allah nak saya feel lebih pada Dia melalui praktikal teknik ADHA ni pada anak-anak. Allahuakbar!

Tengok, Allah Maha Baik! Bukan pada saya je. Pada kita semua.

——

Jadi, tunggu apa lagi baca status panjang-panjang ni, laju-laju pergi page Dr. Siti Ujila Masuri dan daftar seminar teknik ADHA, lepas dah absorb ilmu mohon PRAKTIK terus pada anak-anak.

Sekian.

Quranic homeschooling

Bismillah

Assalamualaikum para pencinta Quran ayat-ayat Allah.

Alhamdulillah, tempoh hari pada 13 Disember 2015 hari tu dipilih Allah untuk bersama-sama dalam majlis ilmu anjuran IPN membincangkan tentang Quranic homeschool.

Masya Allah hati ini benar-benar hiba dan menangis. Kerana belum persiapkan ilmu Quran dalam diri.

Allah hantarkan kami ibu ayah dengan anak-anak syurga ini untuk kami mendalami lebih dekat dengan ayat-ayat Quran ini. Terima kasih Allah atas peluang ini.

Kenapa Seminar Quranic Homeschooling?

12304088_919642848073277_7483485001395100399_o

Hari tu, lepas je dapat tahu seminar ni akan berlangsung memang niat di hati sangat-sangatlah nak pergi.

Kenapa?

Sebab keempat-empat speaker masya Allah semua wanita dan ibu yang tabah dan hebat. Allah datangkan mereka untuk menyampaikan ilmu kepada kami dan seterusnya tugas kami juga berkongsi dengan kawan-kawan dan insan lain.

Siapa mereka?

Puan Siti Aminah Sulaiman

Puan Yulia Yusar

Puan Mazlina Karim

Puan Maznah Ibrahim

Secara basiknya, keempat-empat speaker menekankan pembelajaran al-Quran pada anak-anak sejak dari dalam perut.

Dan berperingkat mengikut usia.

Penekanan diberikan bagi melahirkan GENERASI ULUL ALBAB.

Iaitu, orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata) : “Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami daripada siksa api neraka.”-(Al-Imran : 191)

Semua ibu bapa zaman ini seharusnya mengambil berat tentang apa yang anak-anak belajar, atau apa yang anak-anak terima sekarang bagi menjadi BENTENG dan PERTAHANAN diri mereka dan sebagai persediaan kita meninggalkan mereka dalam dunia yang ntah apa-apa penuh dengan kepelikan dan masalah sosial berleluasa–akhir zaman.

Kita nak anak-anak kita mahir dalam banyak bidang dan seiring dengan pembelajaran al-Quran.

Apa yang kami belajar adalah step by step untuk apply quranic homeschooling dalam pembeljaran harian anak baik ibu bekerja atau di rumah.

Pengisian semua masya Allah macam semua persoalan demi persoalan terjawab. MENANGIS JUGAKLAH DALAM HATI NI.

Habis je program, kepala otak dah berpinar. CPU dah panas katanya.

Banyak sangat input.

WHAT’S NEXT?

APPLY KNOWLEDGE!

—-

Sebenarnya, saya dapat rasakan. Inilah dia satu lagi majlis ilmu yang Allah hadiahkan pada saya. Allah pilih saya. 

Bagi jawab doa demi doa saya.

Kisahnya, saya jadi selalu stres dan mengeluh, “kenapalah susah sangat nak ajar anak mengaji.” 

Bukan tu je, malunya fikir bila saya selalu buat perangai merajuk kalau anak tak mahu mengaji.

Allah.. ampunkan dosa saya kerana berfikiran macam tu. Malunya aku.

Dalam seminar tadi, Puan Yulia yang kiut perkongsiannya ada sebut,

SIAPA KITA NAK MENIDAKKAN, KALAU ALLAH NAK BAGI ILHAM PADA ANAK KITA BOLEH BACA, MENGHAFAZ DAN MEMAHANI QURAN?

Allahuakbar, ni baru real tarbiyah sentap.

Allah nak bagitahu diri sendiri, “kau teruskan usaha mendidik anakmu Nadiah, selebihnya tu kerja Aku.”

Kalau fikir Baiknya Allah memang kita takkan kenal putus asa. Betul tak?

——

Sebagai nota sendiri, di sini saya sharekan sedikit input yang kami dapat. Untuk pemahaman lebih mendalam boleh hadir sendiri ke kursus anjuran mereka.


 Puan Siti Aminah Ibrahim (FB : Anakku alhafiz)

1. Anak kecil memang berimiginasi tinggi. Kalau tengok kartun superhero, mereka boleh buat aksi sorang-sorang seperti superhero dengan penuh perasaan tanpa hiraukan orang lain.

3498233-ultraman5
tet!

Jadi, sebagai mak ayah, GUNAKAN IMIGINASI ANAK YANG TINGGI kepada saluran yang sepatutnya. Saluran apa?

Ceritakan kehebatan Allah melalui cerita-cerita dalam al-Quran. Supaya anak boleh feel, ALLAH LEBIH HEBAT. Bukan superhero dengan kuasa yang tah pape. Allah boleh cipta langit dan bumi, Allah boleh jadikan manusia, Allah boleh matikan pokok dan macam-macam lagi.

Anak-anak yang masih kecil jiwa masih halus dan mudah menerima cerita tentang perkara-perkara ghaib. Jadi kurangkan anak-anak menonton cerita kartun superhero dan banyakkan cerita tentang ALLAH, Rasulullah, Malaikat, Syurga, Neraka dan cerita-cerita dalam Quran.

2.  Melalui cerita-cerita dalam al-Quran, mak ayah boleh selitkan nilai murni atau peribadi yang baik seperti sabar, share mainan, jangan sombong dan macam-macam lagi.

3. Satu teknik paling mudah untuk dekatkan anak-anak dengan Quran adalah BERCERITA/ storytelling. Anak-anak akan berimiginasi dan percayalah mereka akan keluarkan pula imiginasi tersebut pada masa dan perkara tak sangka-sangka. Contohnya lukisan gempa bumi.

gjh
Cerita surah al-Fil

4.  Ceritakan juga asbabul nuzul surah dan ayat, supaya anak-anak lebih menghayati dan mencintai alQuran dan dapat gambaran tentang surah yang dibaca dan hafaz. Serta mereka juga dapat kaitkan dengan kehidupan harian.

Mungkin boleh susun 1 minggu cerita dan aktiviti 1 asbabul nuzul

5.  Antara teknik pembelajaran Quran lain adalah ajarkan ikut ayat. Yang ni best! Antaranya mind mapping. Kalau ikut kursus Puan Siti, ada contoh mind mappping.

al-baqarah
Diambil dari internet

6. Selepas bercerita, mind mapping dan segala selitkan jugak aktiviti pengukuhan yang berkait dengan kisah melalui aktiviti kreatif seperti kraf, eksperimen, masak dan sebagainya.

elephant-from-plasticine-1024x678
Kreatif dengan play doh

Puan Yulia Yusar (FB : Yulia Yusar)

1. Benda paling basik dan senang nak ajar anak adalah tauhid–melalui alam sekitar. Semua yang melibatkan kejadian Allah.

nature-wlk
….. (tiada kata melain puji-pujian)

+ Kenal Allah dengan anak melalui feeling kasih sayang terhadap alam semulajadi dan binatang.

2. Walau apapun taraf pendidikan kita, kita adalah cikgu terbaik pada anak-anak sebab kita je yang tahu apa dan bagaimana yang anak kita patut tahu dan belajar.

+ Ambil peluang mengajar anak ikut sikap mereka. Aktif ke pemalu ke dengan gambar ke.

3. Kaitkan aktiviti harian dengan al-Quran.

Contoh apabila anak kagum lihat awan.

+ puji Allah sebab jadikan awan.

+ bagitau dalam Quran ada cerita pasal awan. Cari ayat dalam Quran dan bacakan maksudnya.

+ buat aktiviti tentang awan

+ belajar nama-nama awan dan jenisnya

awan
Subhanallah. Masya Allah. Puji dulu

4. Sentiasa bersyukur dan ajak anak bersyukur dalam setiap aktiviti harian. Alhamdulillah dapat duduk, alhamdulillah dapat lihat ibu dan ayah, alhamdulillah Allah bagi rasa happy main dengan kawan-kawan.

5. Melihat semua kejadian dan pemberian Allah tidak sia-sia, semuanya berhikmah.

6. Ceritakan hadis tentang Rasulullah untuk hidupkan rasa rindu dan cinta pada Baginda.

kurma2
Bergenang air mata masa Puan Yulia share

7. Ilmu tauhid dan sains adalah DALAM BEKAS YANG SAMA.

8. Antara manfaat pembelajaran Quran :

+ Merangsang anak-anak berfikir dan penguasaan ilmu sains

+ Yakin semua dari Allah dari sekecil-kecil sehingga sebesar-besar perkara.

+ Terbit rasa CINTA ALLAH DAN RASUL

+ Tahu bagaimana beramal dan menyampaikan.

Allahuakbar, bolehlah bermimpi anak-anak kita macam ni nanti.


Puan Mazlina Karim (FB : Darwish Darwisha)

Masya Allah seronok tengok life anak-anak Puan Mazlina yang banyak join kelas seperti karate, renang, polo air, piano, golf, kuda, robot, paling best mengulang hafazan Quran dengan maknya sendiri :))

Puan Lina banyak share mengenai PENTINGNYA mengajar dan mengukuhkan anak-anak dengan hafazan dan pemahaman al-Quran dalam menuju akhir zaman ni.

Antaranya melahirkan MUSLIM PROFESSIONAL YANG HEBAT DUNIA DAN AKHIRAT. Muslim yang boleh berjihad dengan hujah dan ilmu.

732b
1 golongan yang akan selamat–ahli sunnah wal jamaah

Syiah, wahabi dan hizbul tahrir ni.

Kuatkan anak-anak dengan akidah ahli sunnah waljamaah.

Ayat alQuran adalah ayat paling keramat yang boleh jadi benteng setiap kali anak-anak berdepan dengan perkara tak elok–Itulah rasanya harta paling berharga nak tinggal pada anak-anak.

benteng-menghadapi-fitnah-zaman-ini
Sumber dari internet satu lagi berpegang teguh ayat-ayat QURAN

Jujur diri ini takut.

Takut tertinggal yang ni.

Nauzubillahi min zalik.

Selain itu, Puan Lina berkongsi dengan kami penyusunan oleh tim IPN bersama ibu-ibu hebak untuk silibus quranic homeschooling. Supaya SAINS dan al-QURAN adalah seiring pembelajarannya dan bukan dipisahkan seperti di sekolah-sekolah sekarang.

Tak sabar!

Kita doakan Allah rahmati dan limpahi kebaikan demi kebaiakn dalam hidup mereka amin2.


Puan Maznah Ibrahim (FB : Maznah Ibrahim)

Topik ni paling ditunggu oleh orang macam saya.

Selalu hilang kawalan bila berdepan dengan emosi.

1. Manusia selalu stres apabila TUNTUTAN (apa yang kita expect) lebih besar daripada SUMBER (apa yang kita ada). Untuk kurang kan stres, mesti kurangkan tuntutan. LESS EXPECTATION.

11546425c817bcbffd0a7c1c033c17d2

+ FIGHT atau FLIGHT (let go)

Biasanya akan FLIGHT lah kan, kalau fight memang stres je hari-hari.

2. Stres kalau kita simpan lama, akan jadi dot dalam hati dan bertukar menjadi toksik. Percaya atau tidak boleh merebak menjadi kanser.

Menurut perubatan cina, kita tak digalakkan stres lebih 30 saat. HARUS KURANG 30 saat. Doh guana?

3. Kalau kita boleh manage emosi kita kurang stres. Emosi banyak tenaga akan digunakan membuatkan kita cepat penat.

4. Untuk handle anak-anak yang bermemosi, kena pandai tackle keperluan emosi mereka. Contoh lapar, ngantuk, tak selesa dan sebagainya.

needs-676x507
Semak keperluan emosi anak-anak ikut peringkat umur

Jangan tengok sangat behaviour dia.

Contoh anak buat pasal mengamuk baling barang. Mak ayah kena check keperluan emosi dia. Jangan melihat dia sebagai seorang anak yang nakal.

5. Emosi anak sangat ringan. Sebab tu kalau mereka beremosi bagi belon atau main bubbles dah selesai. Emosi dewasa berat. Bagi main belon tak layan. Layang-layang baik untuk belajar mengawal emosi.

bubbles
Ringannya buih seperti ringannya emosi anak-anak

6. Untuk mereka emosi tak stabil sangat memerlukan sistem sokongan.

Contoh anak menangis.

Mak ayah perlu rendahkan badan untuk duduk sama level dengan anak-anak. Dengan itu mereka rasa lebih selamat.

7. PERLU ADA ILMU dalam handle emosi diri sendiri dan anak-anak.

+ Ilmu perkembangan emosi, otak dan tingkahlaku anak-anak mengikut umur. (Supaya tak terkujat kenapa anak conteng dinding kenapa berteraburkan bedak dan sebagainya)

 

+ Kenali anak-anak jenis lincah(kinestetik)/pandai bercakap(audio pendengaran bagus)/visual(melalui imej)

+ Kenali cara luasan emosi ibu dan anak

+ Swith emosi melalui tarik nafas (breath taking) dan ubah kedudukan

a5205_chcw_grade_2_emotion_mgmt_strategies_poster
Boleh cuba

+Pusat pemikiran manusia (ini best wajib join kurus Puan Maznah nanti coaching 9 jam!)

8. Apabila marah dengan sikap anak, HANDLE EMOSI SENDIRI DULU, dah bertenang baru nak nasihat ke apa. Dan berulang kali sebut pada anak sikap macammana yang menunjukkan akhlak baik dengan cara penuh hikmah.

Contoh : adik conteng dinding.

+ Adik buat apa tu? (minta respon anak tentang situasi, walaupun dah tahu)

+ Cantiknya lukisan adik (puji)

+ Pen ibu bagi untuk lukis atas kertas. Dinding ni bukan untuk buat lukis. Lagipun ni tuan rumah punya, bukan kita punya. Kalau conteng dinding nanti kotor. Allah suka rumah bersih. (bagitahu perkara yang salah dan betul)

pic_en1
Kalau anak dan ibu boleh handle emosi inilah hasilnya

9. Tip untuk anak-anak yg sudah tercedera emosinya :

+ Sentiasa isi pengalaman indah dengan anak-anak

+ Ajak bersembang tentang masa kecil, lihat dia ingat tak tentang kenangan pahit tu

+ SOLAT TAUBAT! Mohon pada Allah kerana Allah yang pegang hati anak-anak.


Banyakkan ilmu yang kami dapat walaupun satu hari. Nak share kat sini tak cukup tanganlah. Memang kena pergi sendiri.

Allahuakbar!

Ilmu mereka memang sangat diperlukan oleh semua mak ayah, sebab tu saya share sini supaya semua parents pergi absorb dan balik apply pada anak-anak.

Add mereka di FB dan update tentang kursus anjuran mereka.

Semoga kita sama-sama beroleh pahala daripada usaha mendidik anak-anak ini dan menjadi saham untuk hari akhirat kelak.

Ameen2.

Bagaimana memulakan homeschool?

Bismillah

Entri ini sesuai untuk ibu ayah yang selalu keliru bagaimana untuk homeschool anak-anak mereka.

Satu tips :

IT’S ABOUT LOOKING IN YOUR CHILDREN!

Setiap anak berbeza. Ada yang boleh cope dengan pembelajaran sedia ada. Ada yang tidak. Ibu bapa lebih kenal anak-anak.

Then, you can plan.

Berkesempatan menyertai Muslim Homeschooling semalam anjuran Idrissi International School dan bertemu dengan pengasas Genius Aulad dan Idrissi International school yang super amazing and crazy masya Allah, Datin Zaliza Alias.

Adore her craziness masha Allah, memang gamble dan main redah je yet still organize dalam homeschool anak-anak beliau.

Di sini, saya ingin berkongsi sedikit input daripada beliau untuk ibu ayah yang punya niat atau merancang untuk homeschooling anak-anak.

Perkara pertama : SIAPA?

Semua ibu bapa. Baik yang bekerja dengan orang, bekerja sendiri ataupun tidak bekerja.

Semua IBU BAPA adalah GURU.

Noktah dan sebarang bantahan tidak diterima.

Perkara kedua : KENALPASTI OBJEKTIF HOMESCHOOL

Kita sebagai ibu bapa mesti faham dan betul-betul hadam apa yang kita mahukan daripada anak-anak kita?

Bagus dari segi AGAMA?

 Bagus dari segi AKEDAMIK?

Bagus dari segi SEMUA PERKARA?

Bagus dari segi AKTIVIS (memperjuangkan sesuatu)?

Bagus dari segi BAKAT?

Macam saya, of course impian besar iaitu pinginkan DOA ANAK SOLEH. Jadi saya cuba sebaik-baiknya untuk ke arah itu. Tentang bagaimana tu, tiada yang spesifik. Boleh cuba 1-5 pun insya Allah boleh hasilkan anak soleh. Allah nilai USAHA.  Memang kena cuba macam-macam perkara.

Perkara ketiga : KENALPASTI JENIS KOKURIKULUM DAN SUSUN AKTIVITI ANAK-ANAK

Samada nak ikut sistem antarabangsa atau tempatan?

Boleh rujuk di laman web kementerian pendidikan negara yang ingin kita ikut atau boleh buat perbandingan.

Tapi yang penting ambil 3 perkara ni sebagai panduan.

1.Apa yang kita mahu?

Rujuk perkara di atas.

2. Bila kita ingin mulakan?

Ada orang di akan hantar anak ke sekolah biasa dulu, kalau nampak anak tidak boleh ikut dan baru akan keluarkan dan mulakan.

3. Dari mana ingin dapatkan bahan bantuan mengajar?

Google dan FB. Contoh keyword : homeschool cocuriculum, kids activties, roadschooling, quranic homeschooling, muslim homeschool, — rujuk balik matlamat apa yang kita nak dedahkan pada anak-anak.

Tapi hati-hati dengan information explosion. Jangan sampai kita sibuk mencari sehingga perlaksanaan terabai.

Contoh grup FB yang banyak berkongsi aktiviti anak-anak : Homeschooling Genius Syurga

Perkara keempat : HAKIKAT HOMESCHOOLING

1. Anak dan ibu bapa adalah guru dan murid

2.  Kelayakan : Kasih sayang antara satu sama lain

3. Undang-undang : Sah asalkan anak-anak tidak terabai dari segi pendidikan.

Simpan bukti kita buat homeschooling contoh : jadual, worksheet, hasil kerja anak-anak.

4. BANYAK CARA untuk melaksanakan homeschooling.

Sediakan plan dan susun.

+ Nak ajar tentang konsep apa?

ABC? alQuran?warna?bentuk?

+ Kalau tak ada masa, boleh hantar ke arrangement program di luar.

Memanah? Matematik? Seni? Terapi?

+ Sertai kumpulan sokongan homeschool

Boleh tulis surat kepada badan-badan terlibat untuk sertai aktiviti di sana contohnya Zoo Negara.

+ Online learning for homeschool banyak di internet

+ Campurkan anak-anak dengan rutin harian kita

Contoh surau, pasar malam, pejabat pos, kedai makan.

Pastikan keterlibatan anak-anak contoh pesan makanan.

5. Anak-anak homeschool MEMPUNYAI kemahiran bersosial kerana didedahkan dengan banyak perkara contoh pasar malam, kedai makan, supermarket, berurusan semasa bayar bil dan sebagainya.

6. Sebagai ibu ayah yang homeshooling anak-anak akan menerima persoalan daripada BANYAK PIHAK dan juga sentiasa akan mempersoalkan diri sendiri juga.

” Betulke apa aku buat ni?”

7. Tidak perlu untuk berhenti kerja.

8. PERCAYAKAN DIRI ANAK-ANAK.

Perkara kelima : JADIKAN HOMESCHOOLING MUDAH

  1. Sentiasa update dan simpan rekod tentang diri dan perkembangan anak-anak serta apa yang boleh dibuat untuk menyelesaikannya.

2. Sentiasa ikut TO-DO-LIST dengan displin yang ketat.

3. Sentiasa ada masa rehat.

4. Kenalpasti cabaran.

Contoh banyak masa rugi bila buka FB. Lepas ni jangan buka FB.

Tutup lagi bagus sampai kita boleh betul-betul fokus dan boleh lah activate semula :p

5. Adakan rutin harian dan ikut dengan displin.

Perkara kelima : JADIKAN HOMESCHOOLING PERKARA MENYERONOKKAN

  1. BERHENTI PERCAYA DENGAN MITOS DENTANG HOMESCHOOLING

+ Apa yang kawan anda buat dan sukses, anda juga akan sukses dengan cara itu.

Kita lihat kawan kita post rutin bermain anak-anak dia dan kita follow, bila anak kita tak minat, kita stres.

+ Apa yang keluarga anda buat dan sukses, anda juga akan sukses dengan cara itu.

Ibu ayah dulu menggunakan rotan dan ketegasan dalam mendidik anak mengaji. Kebanyakan anak-anak sekarang sudah tidak boleh menerima cara itu.

STOP BELIEVING THE LIES!

2. Ikut rentak dalam keluarga dan rumah anda.

Sekiranya anda jenis travel dan selalu keluar rumah,seluruh dunia dan tempat yang anda pergi adalah kelas anak kita.

3. Hari bersantai

Kadang-kadang ada hari yang kita malas nak buat apa-apa.

Keep calm and relax.

Tapi tak boleh hari-hari adalah hari bersantai ok. Kembali kepada rutin 🙂

4. Perhatikan dan berhati-hati bila kita ada ciri-ciri berikut.

+ Semua nak bagus, nak sempurna

+ Kerap membandingkan kita dengan ibu bapa lain, anak-anak kita dengan anak-anak orang lain.

+ Kerap marah

Stop kejap, masuk bilik dan rileks. Insya Allah bila dah bertenang sambung balik pembelajaran.

—-

Alhamdulillah memang simple, sempoi. Lagi best kalau dapat buat kerja gila macam datin buat pada anak-anak.

Contoh.

Rekod suara anak-anak untuk lagu.

Travel on the spot.

Program pemeliharaan haiwan di zoo.

Belajar bahasa arab di Yaman.

Masha Allah. Bestnya.

—–

Saya sedang berangan lepas ni nak buat brownies dengan anak-anak dan jual di kawasan rumah.

Ting!

Bila mentol menyala.

Untuk semua ibu bapa di luar.

KITA BOLEH JADI jadi teacher ibu dan teacher ayah!